Over schaduwdoeken.nl
Direct uit eigen voorraad Waterdoorlatende en waterdichte schaduwdoeken Doek op maat Direct uit eigen voorraad

FAQ – veelgestelde vragen over onze schaduwdoeken

Bekijk onze veelgestelde vragen om een antwoord te vinden op jouw vraag. Staat het juiste antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Schaduwdoeken algemeen

Waar moet je op letten bij het kopen van een schaduwdoek?

Bij het kopen van een schaduwdoek zijn er een aantal keuzes die je dient te maken. Wil je een waterdicht of waterdoorlatend schaduwdoek? Welke afmetingen heb je nodig? Wil je een schaduwdoek op maat laten maken of kies je voor een standaardmaat? Wij helpen je graag verder met deze vragen.

Waarom hebben sommige producten een stiknaad?

Het kan voorkomen dat jouw schaduwdoek een stiknaad heeft. Dit komt omdat de stof die gebruikt wordt een breedte heeft van ongeveer 300 cm. Doeken die groter zijn, hebben dus altijd een stiknaad. Uiteraard wordt deze vakkundig verwerkt.

De breedte van het waterdichte materiaal voor maatwerk is 240 cm. Afhankelijk van de grootte van het schaduwdoek kan hier dus een stiknaad in komen.

De aanwezigheid van een stiknaad is bij waterdoorlatende schaduwdoeken groter dan 300 cm en waterdichte schaduwdoeken groter dan 240 cm niet te voorkomen. Uiteraard wordt de stiknaad altijd vakkundig verwerkt.

Is een schaduwdoek beter dan een parasol?

Er is geen goed of slecht bij een parasol of schaduwdoek. Wel is het zo dat een schaduwdoek vaak een groter oppervlak heeft dan een parasol. Ook heb je bij een schaduwdoek geen last van een parasolvoet die eventueel in de weg staat of waar je over kunt struikelen.

Door de verschillende vormen van een schaduwdoek zou een schaduwdoek gunstiger kunnen zijn dan een parasol omdat hiermee meer oppervlakte bedekt kan worden. Er bestaan geen driehoek parasols maar wel driehoek schaduwdoeken. Dit zou een voordeel kunnen zijn.

Wat zijn de voordelen van een schaduwdoek en waarom zou ik hiervoor kiezen?

De voordelen van een schaduwdoek zijn:

 • Geen gesjouw meer met een parasolvoet
 • Het ziet er mooi en sfeervol uit
 • Een schaduwdoek kan gedurende het seizoen blijven hangen (tenzij het gaat stormen)
 • Makkelijk op te hangen en weg te halen
 • Bij een groot schaduwdoek kan je in één keer een groot oppervlak bedekken met schaduw.
Wat is de levensduur van een schaduwdoek?

Bij normaal gebruik van 6 tot 8 jaar mee. Echter blijft dit sterk afhankelijk van de weersinvloeden. Als het doek een paar keer blijft hangen bij een storm dan zal het meer lijden dan wanneer het wordt weggehaald.

Kunnen schaduwdoeken gerecycled worden aan het einde van hun levensduur?

Afhankelijk van de status van het schaduwdoek, hoe schoon hij nog is kan het hergebruikt worden. Daar kunnen beschermtassen van gemaakt worden om het doek bijvoorbeeld schoon en droog op te kunnen bergen in de winter.

Wat is het verschil tussen Sunfighters en SMART Shade Sail?

Bij Schaduwdoeken.nl worden twee merken aangeboden: Sunfighters en SMART Shade Sail. Sunfighters heeft zowel waterdoorlatende als waterafstotende schaduwdoeken. SMART Shade Sail heeft enkel waterdoorlatende schaduwdoeken.

Het verschil tussen deze twee merken zit in de specificaties van het materiaal. Bekijk wat de precieze verschillen zijn, zodat je een goede keuze kunt maken voor jouw schaduwdoek.

Welke vormen schaduwdoeken zijn er en welke is het beste?

Er zijn vierkante en rechthoekige schaduwdoeken. Ook hebben we driehoeken met gelijke zijden, ongelijke zijden en met een hoek van 90 graden. Iedere tuin is anders dus het is niet makkelijk gezegd welke het beste is. In de éne tuin is er beperkte ruimte waardoor een doek met een hoek van 90 graden perfect past. Het feit blijft wel dat je van een vierkant of rechthoek altijd meer schaduw hebt dan van een driehoek. Maar een driehoek kan speelser ogen, ook is het mogelijk om twee driehoeken op te hangen waardoor je het resultaat krijgt van één rechthoek en het optische gezicht van speelse driehoeken.

Welke maat schaduwdoek heb ik nodig?

Welke maat je nodig hebt is afhankelijk van hoe groot de ruimte is die je hebt. Het is belangrijk om te weten dat een schaduwdoek altijd kleiner moet zijn dan de ruimte die er is. Als je een ruimte hebt van 5×5 meter dan kun je dus geen schaduwdoek van 5×5 meter nemen want dan is er geen ruimte voor de spanmarge en dit is juist erg belangrijk. De spanmarge is belangrijk voor het correct ophangen van het schaduwdoek. Per hoek is er ruimte nodig voor de bevestigingsoog en de haak die van het oog naar het doek gaat. Afhankelijk van de grootte van het schaduwdoek varieert dit van 15 tot 30 cm per hoek.

Van welk materiaal is een schaduwdoek gemaakt?

Er zijn twee soorten schaduwdoeken een waterdoorlatend schaduwdoek en een waterdicht schaduwdoek.

Waterdoorlatende schaduwdoeken zijn gemaakt van HDPE materiaal. HDPE staat voor Hoge Dichtheid Polyetheen. Dit is een kunststof-achtig vezel en is daarmee de beste eigenschap van een schaduwdoek. De doeken worden speciaal behandeld waardoor de UV-straling wordt weerkaatst. De HDPE stoffen hebben een lichte open structuur maar doordat de doeken zijn behandeld is het niet mogelijk om te verbranden onder zo’n doek. De dikte van het doek wordt aangegeven in gram/m². De SMART doeken zijn 180 gram/m², de Sunfighters doeken zijn 320 gram/m² en Nesling heeft 280 gram/m².

De waterdichte doeken zijn enkel verkrijgbaar bij Sunfighters. Deze schaduwdoeken zijn waterdicht en gemaakt van polyester. De doeken hebben een waterdichte coating aan één kant waardoor het doek waterdicht is. De Sunfighters waterdichte schaduwdoeken hebben allemaal een gewicht van 200 gram/m².

Hoeveel schaduw biedt het doek en speelt de kleur of het materiaal een rol?

De opbrengst van een schaduwdoek is gelijk aan de vorm van het doek. De materiaal of de kleur van het doek maken geen verschil.

Welke soorten materialen zijn beschikbaar en wat zijn hun voordelen?

De waterdoorlatende schaduwdoeken kunnen als voordeel hebben dat het doek gewoon horizontaal opgehangen kan worden. Door de open structuur gaat de wind er doorheen en is het wat koeler onder zo’n doek dan onder een waterdicht doek. En daarmee is het ook geen windvanger dus op plekken met veel wind is een waterdoorlatend doek altijd aan te raden.

Een waterdicht schaduwdoek heeft als voordeel dat wanneer het begint te regenen je alsnog buiten kunt blijven zitten. Het is wel belangrijk dat een waterdicht doek altijd met voldoende afschot wordt opgehangen, er moet een verloop van minimaal 20 cm per meter in zitten anders kan het regenwater er niet snel genoeg aflopen en ontstaan er waterzakken in het doek met gevolg van een uitgerekt of uitgescheurd schaduwdoek.

 

Maatwerk schaduwdoeken

Maken jullie de schaduwdoeken en harmonicadoeken ook op maat?

Jazeker! We hebben ons eigen naaiatelier in Doetinchem. We hebben al onze maatwerkproducten in eigen beheer, waardoor we snel kunnen schakelen met onze gekwalificeerde coupeuses.

We maken al onze schaduwdoeken en harmonicadoeken van Sunfighters kwaliteit. De waterdoorlatende stoffen zijn van 320 gram/m² en de waterdichte stoffen zijn 270 gram/m², wat staat voor een zeer degelijke kwaliteit. Daarnaast hebben we allerlei verschillende kleuren in ons assortiment.

Wat kost een maatwerk schaduwdoek?

Om een indicatie te geven van de kosten, is maatwerk 2 tot 2,5 keer duurder dan de standaard maten, omdat het speciaal voor jou op maat wordt gemaakt.

Welke kleuren zijn er beschikbaar voor maatwerk?

Voor onze maatwerk schaduwdoeken zijn er verschillende kleuren beschikbaar. De samenstelling van deze kleuren kan gedurende het seizoen wisselen.

Wat is de levertijd van een maatwerkdoek?

We streven ernaar om een maatwerkproduct binnen twee weken te leveren. Afhankelijk van de periode waarin je bestelt, kan dit korter of langer duren. Bij de aanvraag van een offerte wordt altijd de op dat moment geldende productietijd vermeld.

Onderhoud

Hoe onderhoud ik mijn schaduwdoek?

Het schaduwdoek of harmonicadoek is enkel geschikt voor het zomerseizoen (van maart tot en met september). Het materiaal is niet bestendig tegen sneeuw en vrieskou. Berg het schaduwdoek of harmonicadoek daarom in de winter altijd droog op.

Haal bij storm (windkracht 5 of hoger) het schaduwdoek los. Controleer daarnaast regelmatig of de spanhaken ervoor zorgen dat het schaduwdoek op voldoende spanning staat.

Zet geen open vuur (barbecue, buitenhaard of vuurkorf) of terrasverwarmer direct onder je doek. Terrasverwarmers die enkel omlaag stralen, kunnen wel eronder geplaatst worden.

Kan ik het schaduwdoek het gehele jaar buiten laten hangen?

Een schaduwdoek is enkel geschikt voor het zomerseizoen (maart t/m september). De doeken zijn niet bestendig tegen vrieskou en tegen sneeuw.

Bij een verwachte storm (windkracht 5+) adviseren wij om het schaduwdoek los te halen om de kans tot scheuren te voorkomen.

Bij een dakterras adviseren wij een waterdoorlatend doek te gebruiken, vanwege de harde wind. Waterdicht is niet aan te raden omdat het ook veel wind vangt.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig verwijderen van het schaduwdoek/harmonicadoek. Schaduwdoeken.nl kan hier niet aansprakelijk voor worden gesteld.

Hoe maak ik mijn schaduwdoek/harmonicadoek schoon?

Waterdoorlatende schaduwdoeken/harmonicadoeken kunnen met warm water, schoonmaakmiddel en een borstel schoongemaakt worden.

Waterdichte schaduwdoeken/ harmonicadoeken kunnen met water en een zachte doek of spons schoongemaakt worden. Laat het water even inwerken. Gebruik in ieder geval nooit zeep of andere chemische middelen, want die tasten de waterafstotende eigenschappen van het schaduwdoek aan. Indien echt noodzakelijk kan een speciaal reinigingsmiddel voor waterdichte schaduwdoeken worden gebruikt.

Veeg het (droge) schaduw,- of harmonicadoek regelmatig schoon met een borstel, zodat het niet al te vuil wordt.

Bevestiging en installatie

Waar moet ik rekening houden bij het ophangen van mijn schaduwdoek?

Bij schaduwdoeken met lengtes tot 5 meter moet je rekening houden met 35 cm spanmarge per zijde. Bij schaduwdoeken groter dan 5 meter is dit minimaal 45 cm.  De spanmarge die wordt aangegeven, is per zijde, dus niet per hoek. Voorbeeld: Je hebt gemeten van punt tot punt en komt op 4 meter, dan kan het schaduwdoek maximaal 3,65 meter te zijn.

De spanmarges worden bepaald in combinatie met het bevestigingsmateriaal. Doeken groter dan 5 meter hebben groter bevestigingsmateriaal nodig dan doeken die kleiner zijn.

Een waterdicht schaduwdoek moet altijd met afschot opgehangen worden. Laat het schaduwdoek per meter minimaal 20 cm aflopen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het creëren van voldoende afschot. Schaduwdoeken.nl kan hier niet voor aansprakelijk gesteld worden.  Een waterdoorlatend schaduwdoek kan ‘gewoon’ horizontaal opgehangen worden.

Voor de bevestiging aan hout kan je een oogplaat of bout met oog gebruiken. Om een bevestigingspunt in steen/beton te maken, hebben wij een keilhuls in ons assortiment.

Komen jullie ook thuis opmeten en installeren?

Voor particulieren hebben wij momenteel niet de capaciteit voor het opmeten en installeren van onze producten. Met behulp van foto’s en tekeningen proberen wij jou zo goed mogelijk te helpen om een passende oplossing te vinden.

Enkel bij horecagelegenheden, kinderdagverblijven, scholen, bedrijven en zorginstellingen kunnen wij een schaduwdoek of harmonicadoek opmeten en/of installeren. Dit is echter wel afhankelijk van de ligging van het pand.

Hoe meet ik mijn (maatwerk) harmonicadoek op?

Bij een harmonicadoek voor een pergola dien je eerste de binnenmaat op te meten, van balk tot balk. Zo weet je zeker dat het doek het juiste formaat krijgt dat past bij jouw pergola. Om het doek soepel te laten bewegen tussen de balken moet er van de breedtemaat 4 cm afgehaald worden. De lengtemaat van de pergola kan worden aangehouden als lengtemaat.

Bij een standaardmaat harmonicadoek is het belangrijk dat de breedtemaat van het doek niet breder is dan de binnenmaat van de pergola. Zorg dus voor een speling van ongeveer 4 cm. Harmonicadoeken die langer zijn dan de pergola zorgen voor een meer golfeffect in het doek.

De Sunfighters harmonicadoeken worden altijd inclusief bevestigingsmateriaal geleverd.

Lees ook onze uitgebreide informatie over het opmeten van je schaduw- of harmonicadoek.

Is de installatie van een schaduwdoek moeilijk?

Het is niet moeilijk. Het is vooral belangrijk dat je vooraf de bevestigingspunten goed bepaald en de maat van het doek daarop afstemt. Daarna kunnen de bevestigingspunten geplaatst worden.

Zijn alle accessoires inbegrepen of heb ik nog wat nodig?

De doeken op de website zijn enkel de doeken. Daarbij moet altijd nog een bevestiging set of losse producten bij worden besteld. Afhankelijk van welk materiaal er wordt gebruikt (hout, steen) kunnen de aanvullende bevestigingsmaterialen aangeschaft worden.

Voor hout is een oogplaat of oogbout geschikt. Voor een stenen muur is een keilhuls geschikt.

 

Hoe bevestig je een schaduwdoek?

Om een schaduwdoek te monteren, heb je bevestigingsmateriaal nodig. Aan het schaduwdoek zit altijd een bevestigingspunt. Bij de SMART schaduwdoeken is dit een D-ring en bij de Sunfighters schaduwdoeken is dit een rvs-driehoek. Aan deze hoekpunten kunnen haken gehaakt worden. Afhankelijk van de grootte van het schaduwdoek raden wij de volgende materialen aan:

Schaduwdoeken tot 5 meter

Voor schaduwdoeken met zijden tot 5 meter adviseren wij de kleine bevestigingsset. Deze hebben wij beschikbaar voor een driehoek en een vierkant. Met de spanhaak kan je het doek op spanning zetten. Het schaduwdoek moet altijd minimaal op twee punten aangespannen worden. De rest van de hoeken kunnen worden voorzien van karabijnhaken.

Schaduwdoeken groter dan 5 meter

Voor schaduwdoeken met zijden groter dan 5 meter adviseren wij de grote bevestigingsset. Deze is beschikbaar voor driehoeken en vierkanten. Hier geldt hetzelfde verhaal als bij de kleine set.

Complete set

Voor de schaduwdoeken bieden wij ook een totale set aan. Ook weer in groot en klein en voor een vierkant en driehoek. Dit is een set met karabijnhaken, spanhaken en oogplaten. De oogplaten zijn geschikt voor zowel hout als steen/beton. Met de meegeleverde schroeven is het schaduwdoek eenvoudig te monteren.

Bevestiging aan hout, steen of beton

De spanhaken en karabijnhaken moeten aan een oog gehaakt worden. Dit kan aan een paal, muur of iets dergelijks vastgemaakt worden. Voor de bevestiging aan een paal (max. 9 cm dik) hebben wij een bout met oog. Of je gebruikt de oogplaat, deze is ook geschikt voor steen. Als je liever maar één gat in steen wilt boren, dan hebben wij ook nog een keilhuls in ons assortiment. Wil je een flexibel bevestigingspunt op een paal? Kies dan voor onze lasso, deze is eenvoudig te verstellen van hoogte.

Hoe meet ik mijn (maatwerk) schaduwdoek op?

Voor het opmeten van het schaduwdoek dien je rekening te houden met een marge die nodig is voor het bevestigingsmateriaal. Dit zorgt ervoor dat het schaduwdoek strak komt te hangen. Bij doeken die zijden hebben tot 5 meter moet er 35 cm van de gemeten ruimte afgehaald worden. Voorbeeld: Wanneer een muur 400 cm breed is, komen de bevestigingspunten op 400 cm van elkaar. Het doek moet dan 365 cm breed zijn.

Bij schaduwdoeken tot 5 meter kun je het best de kleinere bevestigingsset gebruiken. Bij schaduwdoeken met zijden van 5 meter of langer adviseren we om grotere bevestigingsmaterialen te gebruiken. In dit geval dient er 45 cm van de gemeten ruimte afgehaald te worden, omdat er meer ruimte nodig is om het doek goed te kunnen spannen.

Houd er bij het bevestigen van het schaduwdoek rekening mee dat een schaduwdoek altijd gecurvde zijden heeft, omdat de hoeken schuin weggetrokken moeten worden voor het optimale spanresultaat. Wanneer de hoeken recht weggetrokken worden, komt het doek nooit strak te hangen.

Mijn harmonicadoek schuift niet meer soepel heen en weer, wat kan ik doen?

Bekijk of alle staaldraden exact boven de ogen hangen en of het staaldraad goed genoeg aangespannen is. Het staaldraad kan ingesmeerd worden met een beetje vaseline, ja echt waar! Hierdoor zal het doek soepeler heen een weer schuiven.

Kun je een schaduwdoek alleen installeren?

Ja, dat kan! 

Waterdichte en waterdoorlatende schaduwdoeken

Wat zijn de voor- en nadelen van waterdicht of waterdoorlatend?

Waterdoorlatend

 • Het HDPE-materiaal bevat minuscule openingen waar de wind doorheen gaat. Hierdoor is het 35% koeler dan onder een waterdicht schaduwdoek.
 • Wanneer het regent, gaat het regenwater door het schaduwdoek heen.
 • Het doek kan horizontaal opgehangen worden.
 • Het schaduwdoek is eenvoudig te reinigen met water, schoonmaakmiddel en een borstel.

Waterdicht

 • Het schaduwdoek dient altijd met afschot opgehangen te worden. Per meter moet het schaduwdoek minimaal 20 cm aflopen. Als dit niet te realiseren is, kies dan niet voor een waterdicht schaduwdoek.
 • Houd rekening met het feit dat het doek ook winddicht is. Het doek zal, afhankelijk van de oppervlakte, veel wind gaan vangen. Het doek moet dus altijd strak opgehangen worden.
 • De warme lucht blijft meer hangen onder een waterdicht schaduwdoek.
 • Het schaduwdoek is eenvoudig te reinigen met water en een borstel.
Hoe kan ik zien of een schaduwdoek waterafstotend is?

Het assortiment van Sunfighters biedt waterafstotende, ofwel waterdichte schaduwdoeken aan. Dit is te herkennen aan WP in de titel van het artikel. Ook kun je op de artikelpagina een filter selecteren met waterdicht ‘Ja’. Dan worden enkel de waterafstotende schaduwdoeken getoond.

Mijn waterdichte schaduwdoek/harmonicadoek is niet waterdicht, wat nu?

Waterdichte schaduwdoeken kunnen in eerste instantie wat vocht doorlaten. Bij een eerste regenbui raakt het doek verzadigd waardoor het zich als het ware sluit en er geen water meer wordt doorgelaten.

Raak het schaduwdoek niet aan tijdens regenbuien. Op plekken waar je het doek aanraakt, kan gemakkelijk water blijven ‘hangen’ waardoor de kans op lekkage toeneemt. Raak het doek ook niet aan als je vette handen hebt (zonnebrandmiddelen, crème), want vet kan de waterdichtheid aantasten. Plaats bovendien geen spullen tegen het doek. Door wrijving kunnen beschadigingen ontstaan die kunnen leiden tot lekkage. Zorg daarnaast voor een goede spanning op het schaduwdoek en afloop van het schaduwdoek. Laat het schaduwdoek 25 cm per meter aflopen zodat water er gemakkelijk af kan stromen.

Retourneren

Hoe kan ik mijn pakketje retourneren?

Is je bestelde product niet naar wens? Dat is jammer! Als klant heb je het recht om een deel van onze producten te retourneren binnen 14 dagen.

Download het retourformulier. Vul deze in en stuur je retour naar onderstaand adres. De kosten voor het retourneren zijn voor eigen rekening.

Schaduwdoeken.nl
Innovatieweg 38
7007 CD Doetinchem

Lees hier ons uitgebreide retourbeleid.

Welke producten kunnen niet retour worden gezonden?

Producten die gemonteerd, geschilderd of speciaal behandeld zijn, kunnen niet retour gezonden worden.

Maatwerk en artikelen waarvan de maten afwijken van de standaardmaten en waarvoor je een afzonderlijke prijsopgave hebt gekregen, kunnen ook niet worden geretourneerd.

Service

Kan ik ook een doeksample ontvangen?

Om een goede keuze te maken voor jouw schaduw- of harmonicadoek hebben wij kleurstalen beschikbaar. Deze zijn aan te vragen voor onze maatwerk en Sunfighters schaduwdoeken. Van de SMART schaduwdoeken hebben wij geen doeksamples.

Vraag je doeksamples eenvoudig aan en wij sturen deze kosteloos naar je op.

Bieden jullie garantie op schaduwdoeken en wat zijn de voorwaarden?

Wij bieden bij Sunfighters 5 jaar garantie op de UV degradatie van het schaduwdoek. Bij SMARTShade Sail is dit 2 jaar. Dus als het schaduwdoek niet goed zijn werk doet dan kan je je melden.

Daarnaast kan het natuurlijk altijd voorkomen dat een naad niet goed gestikt is of dat er iets anders is gebeurd tijdens de productie dat niet goed is gegaan. Daarvoor vinden we altijd een passende oplossing.

 

Kan ik de schaduw- en harmonicadoeken ook komen bekijken?

Wij zijn gevestigd in Doetinchem. Op onze locatie hebben wij enkele schaduwdoeken en een harmonicadoek hangen. Je bent van harte welkom om te komen kijken naar de kleuren, het materiaal en om advies te vragen voor jouw situatie.

Wil je graag zien hoe wij jouw maatwerkproduct maken? Ook dan ben je van harte welkom om te komen kijken.

Schaduwdoeken
De waardering van www.schaduwdoeken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 277 reviews.