Direct uit eigen voorraad
Waterdoorlatende en waterdichte schaduwdoeken
Doek op maat

FAQ – veelgestelde vragen

Bekijk onze veelgestelde vragen om een antwoord te vinden op jouw vraag. Staat het juiste antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Wat is het verschil tussen Sunfighters en SMART Shade Sail?

Op schaduwdoeken.nl worden twee merken aangeboden. Sunfighters en SMART Shade Sail. Sunfighters heeft zowel waterdoorlatende als waterafstotende schaduwdoeken. SMART Shade Sail heeft enkel waterdoorlatende schaduwdoeken.

Het verschil tussen deze twee merken zit in de specificaties van het materiaal. Bekijk hier wat de precieze verschillen zijn zodat je een goede keuze kunt maken voor jouw schaduwdoek.

Hoe kan ik mijn pakketje retourneren ?

Is je bestelde product niet naar wens? Dat is jammer, als klant heb je het recht om je producten te retourneren binnen 14 dagen.

Download het retourformulier. Vul deze in en stuur je retour naar onderstaand adres. De kosten voor het retourneren zijn voor eigen rekening.
Schaduwdoeken.nl
Innovatieweg 38
7007 CD Doetinchem

Lees hier ons uitgebreide retourbeleid.

Welke producten kunnen niet retour worden gezonden?
 • Producten, die gemonteerd, geschilderd, of speciaal behandeld zijn, kunnen niet retour gezonden worden.
 • Maatwerk en artikelen, waarvan de maten afwijken van de standaard maten en waarvoor je een afzonderlijke prijsopgave hebt gekregen, kunnen niet worden geretourneerd
Hoe onderhoud ik mijn schaduwdoek ?
 • Het schaduwdoek of harmonicadoek is enkel geschikt voor het zomerseizoen (van maart tot en met september). Het materiaal is niet geschikt voor sneeuw en vrieskou.
 • Haal bij storm (windkracht 5 of hoger) het schaduwdoek los.
 • Controleer regelmatig of de spanhaken ervoor zorgen dat het schaduwdoek op voldoende spanning staat.
 • Berg het schaduwdoek of harmonicadoek in de winter altijd droog op.
 • Zet geen open vuur (barbecue, buitenhaard of vuurkorf) of terrasverwarmer direct onder je doek. Terrasverwarmers die enkel omlaag stralen, kunnen wel eronder geplaatst worden.
Hoe maak ik mijn schaduwdoek/harmonicadoek schoon ?
 • Waterdoorlatende schaduwdoeken/harmonicadoeken kunnen met warm water, schoonmaakmiddel en een borstel schoongemaakt worden.
 • Waterdichte schaduwdoeken/ harmonicadoeken kunnen met water en een zachte doek/spons schoongemaakt worden. Laat het water even inwerken. Gebruik in ieder geval nooit zeep of andere chemische middelen want die tasten de waterafstotende eigenschappen van het schaduwdoek aan. Indien echt noodzakelijk kan een speciaal reinigingsmiddel voor waterdicht schaduwdoek worden gebruikt.
 • Veeg het (droge) schaduw,- of harmonicadoek regelmatig schoon met een borstel, zodat het niet al te vuil wordt. 
Mijn waterdichte schaduwdoek/harmonicadoek is niet waterdicht, wat nu ?
 • Waterdichte schaduwdoeken kunnenn in eerste instantie iets vocht doorlaten. Bij een eerste regenbui raakt het doek verzadigd waardoor het zich als het ware sluit en er geen water meer wordt doorgelaten.
 • Raak het schaduwdoek niet aan tijdens regenbuien. Op plekken waar je het doek aanraakt, kan gemakkelijk water blijven ‘hangen’ waardoor de kans op lekkage toeneemt.
 • Raak het doek niet aan als je vette handen hebt (zonnebrandmiddelen, crème), want vet kan de waterdichtheid aantasten.
 • Plaats geen spullen tegen het doek. Door wrijving kunnen beschadigingen ontstaan die kunnen leiden tot lekkage.
 • Zorg voor een goede spanning op het schaduwdoek en afloop van het schaduwdoek. Laat het schaduwdoek 25 cm per meter aflopen zodat water er gemakkelijk af kan stromen.
Wat zijn de voor- en nadelen van waterdicht of waterdoorlatend ?

Waterdoorlatend

 • Het HDPE materiaal bevat minuscule openingen waar de wind doorheen gaat. Hierdoor is het 35% koeler dan onder een waterdicht schaduwdoek.
 • Wanneer het regent, gaat het regenwater door het schaduwdoek heen.
 • Het doek kan horizontaal opgehangen worden.
 • Het schaduwdoek is eenvoudig te reinigen met water en een borstel.

Waterdicht

 • Het schaduwdoek dient altijd met afschot opgehangen worden. Per meter moet het schaduwdoek 25 cm aflopen. Als dit niet te realiseren is, kies dan niet voor een waterdicht schaduwdoek.
 • Houd rekening met het feit dat het doek ook winddicht is. Het doek zal, afhankelijk van de oppervlakte, veel wind gaan vangen. Het doek moet dus altijd strak opgehangen worden.
 • De warme lucht blijft meer hangen onder een waterdicht schaduwdoek.
 • Het schaduwdoek is eenvoudig te reinigen met water en een borstel.
Met welke factoren moet ik rekening houden bij het ophangen van mijn schaduwdoek?

Bij schaduwdoeken met lengtes tot 5 meter moet je rekening houden met 35 cm spanmarge per zijde. Bij schaduwdoeken groter dan 5 meter is dit minimaal 40 cm.  De spanmarge die wordt aangegeven is per zijde, dus niet per hoek. Voorbeeld: Je hebt gemeten van punt tot punt 4 meter, dan dient het doek 3,65 meter te zijn. 

De spanmarges worden bepaald in combinatie met het bevestigingsmateriaal. Doeken groter dan 5 meter hebben groter bevestigingsmateriaal nodig dan doeken die kleiner zijn. 

Een waterdicht schaduwdoek moet altijd met afschot opgehangen worden. Een waterdoorlatend schaduwdoek kan ‘gewoon’ horizontaal opgehangen worden.

Voor de bevestiging aan hout kan je een oogplaat of bout met oog gebruiken.  Om een bevestigingspunt in steen/beton te maken hebben wij een keilhuls in ons assortiment.

Kan ik het schaduwdoek het gehele jaar buiten laten hangen?

 Een schaduwdoek is enkel geschikt voor het zomerseizoen (maart t/m september).

De doeken zijn niet bestendig tegen vrieskou en tegen sneeuw.

Bij een verwachte storm (windkracht 5+) adviseren wij om het schaduwdoek los te halen om de kans tot scheuren te voorkomen.

Bij een dakterras adviseren wij een waterdoorlatend doek te gebruiken, vanwege de harde wind. Waterdicht is niet aan te raden omdat het ook veel wind vangt. 

Je bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig verwijderen van het schaduwdoek/harmonicadoek. Schaduwdoeken.nl kan hier niet voor aansprakelijk worden gesteld.

Mijn harmonicadoek schuift niet meer soepel heen en weer, wat kan ik doen?
 • Bekijk of alle staaldraden exact boven de ogen hangen.
 • Is de staaldraad goed genoeg aangespannen?
 • Het staaldraad kan ingesmeerd worden met een beetje vaseline, ja echt waar! Hierdoor zal het doek soepeler heen een weer schuiven. 
Hoe kan ik zien of een schaduwdoek waterafstotend is?

Het assortiment van Sunfighters biedt waterafstotende, ofwel waterdichte schaduwdoeken aan. Dit is te herkennen aan WP in de titel van het artikel. Ook kun je op de artikelpagina een filter selecteren met waterdicht ja, dan worden enkel de waterafstotende schaduwdoeken getoond. 

Hoe meet ik mijn (maatwerk) schaduwdoek op ?

Bij het opmeten van het schaduwdoek dien je rekening te houden met een marge die ervoor zorgt dat het doek strak komt te hangen. Deze marge is nodig voor het bevestigingsmateriaal. Bij schaduwdoeken met zijden tot 5 meter dient er 35 cm van de gemeten ruimte afgehaald te worden. Voorbeeld: De muur is 400 cm breed. Dan komen de bevestigingspunten op 400 cm van elkaar. Het doek moet dan 365 breed zijn. 

Bij schaduwdoeken tot 5 meter adviseren wij de kleinere bevestigingsset. Wanneer het schaduwdoek zijden heeft van 5 meter of langer dient er 40 cm van de gemeten ruimte afgehaald te worden. Dit omdat je bij dit schaduwdoek grotere bevestigingsmaterialen gebruikt waardoor er meer ruimte nodig is om het doek goed te kunnen spannen.

Een schaduwdoek heeft altijd gecurvde zijden omdat de hoeken schuin weggetrokken moeten worden voor het optimale spanresultaat. Wanneer de hoeken recht weggetrokken worden komt het doek nooit strak te hangen. Houd hier rekening mee bij het bevestigen van je schaduwdoek.

Hoe meet ik mijn (maatwerk) harmonicadoek op ?

Om ervoor te zorgen dat het harmonicadoek het juiste formaat krijgt dat past bij jouw pergola dien je allereerst de binnenmaat van de pergola op te meten, dus van balk tot balk. Van de breedtemaat moet er 4 cm afgehaald worden zodat het doek soepel kan bewegen tussen de balken. Bij doeken kleiner dan 3 meter moet er bij de lengtemaat van balk tot balk 5 cm opgeteld worden voor de maat van het doek. Bij doeken groter dan 3 meter wordt dit 10 cm. Dit zorgt ervoor dat het doek altijd mooi aansluit binnen de pergola en niet te kort zal zijn.

Wanneer je kiest voor een standaardmaat is het belangrijk dat de breedtemaat van het harmonicadoek niet breder is dan de binnenmaat van de pergola. Het liefst dus een speling van 4 cm. Harmonicadoeken die langer zijn dan de pergola zorgen voor een meer golfeffect in het doek.

De Sunfighters harmonicadoeken worden altijd inclusief bevestigingsmateriaal geleverd.

Lees ook onze uitgebreide informatie over het opmeten van je schaduw,- of harmonicadoek

Welke kleuren zijn er beschikbaar voor maatwerk ?

Beschikbare kleuren

Voor onze maatwerk schaduwdoeken zijn er verschillende kleuren beschikbaar. De samenstelling van deze kleuren kan gedurende het seizoen wisselen. Bekijk hier welke kleuren wij beschikbaar hebben

Maken jullie de schaduwdoeken en harmonicadoeken ook op maat?

Jazeker! We hebben ons eigen naaiatelier in Doetinchem. We hebben al onze maatwerk producten in eigen beheer, waardoor we snel kunnen schakelen met onze gekwalificeerde coupeuses.

We maken al onze doeken van Sunfighters kwaliteit. De waterdoorlatende stoffen zijn van 320 gram/m² en de waterdichte stoffen zijn 270 gram/m², wat staat voor een zeer degelijke kwaliteit. Daarnaast hebben we allerlei verschillende kleuren in ons assortiment. Zie hier welke kleuren.

Om een indicatie te geven voor de kosten is maatwerk 2 tot 2,5 keer duurder dan de standaard maten. Omdat het speciaal voor jou op maat wordt gemaakt. Maatwerk producten kunnen niet geruild worden. 

Wat is de levertijd van een maatwerkdoek?

We streven er naar om een maatwerk product binnen twee weken te leveren. Afhankelijk van de periode waarin je besteld kan dit minder of meer zijn. Bij de aanvraag van een offerte wordt altijd de, op dat moment geldende prdouctietijd, vermeld..

Kan ik ook een doeksample ontvangen?

Om een goede keuze te maken voor jouw schaduw,- of harmonicadoek hebben wij kleurstalen beschikbaar. Kleurstalen hebben wij beschikbaar voor ons maatwerk en de Sunfighters schaduwdoeken. Deze sturen wij kosteloos naar je op. Vraag je doeksamples eenvoudig aan. Van de SMART schaduwdoeken hebben wij geen doeksamples. 

Kan ik de schaduw,- en harmonicadoeken ook komen bekijken?

Wij zijn gevestigd in Doetinchem. Op onze locatie hebben wij enkele schaduwdoeken en een harmonicadoek hangen. Je bent van harte welkom om te komen kijken naar de kleuren, het materiaal en om advies te vragen voor jouw situatie.

Wil je graag zien hoe wij jouw maatwerk product maken? Ook dan ben je van harte welkom om te komen kijken.

Komen jullie ook thuis opmeten en installeren ?

Met behulp van foto’s en tekeningen proberen wij jou zo goed mogelijk te helpen om een passende oplossing te vinden. Voor particulieren hebben wij momenteel niet de capaciteit om dit uit te voeren. 

Enkel bij horeca, kinderdagverblijven, scholen, bedrijven en zorginstellingen kunnen wij een schaduwdoek of harmonicadoek opmeten en/of installeren. Dit is ook afhankelijk van de ligging. 

Waarom hebben sommige producten een stiknaad?

Het kan voorkomen dat jouw schaduwdoek een stiknaad heeft. Dit komt omdat de stof die gebruikt wordt een breedte heeft van ±300 cm. Doeken die groter zijn hebben dus altijd een stiknaad. Uiteraard wordt deze vakkundig verwerkt. 

De breedte van het waterdichte materiaal voor maatwerk is 145 cm. Afhankelijk van de grootte van het schaduwdoek kan hier dus een stiknaad in komen. 

De aanwezigheid van een stiknaad is bij schaduwdoeken groter dan 300 cm niet te voorkomen.

Welk bevestigingsmateriaal heb ik nodig bij een schaduwdoek?

Om een schaduwdoek te monteren heb je bevestigingsmateriaal nodig. Aan het schaduwdoek zit altijd een bevestigingspunt. Bij de SMART schaduwdoeken is dit een D-ring en bij de Sunfighters schaduwdoeken is dit een RVS driehoek. Aan deze hoekpunten kunnen haken gehaakt worden. Afhankelijk van de grootte van het schaduwdoek raden wij geschikt materiaal aan.

Schaduwdoeken tot 5 meter

Voor schaduwdoeken met zijden tot 5 meter adviseren wij de kleine bevestiging set. Deze hebben wij beschikbaar voor een driehoek en een vierkant. Met de spanhaak kan je het doek op spanning zetten. Het schaduwdoek moet altijd minimaal op twee punten aangespannen worden. De rest van de hoeken kunnen worden voorzien van karabijnhaken.

Schaduwdoeken groter dan 5 meter

Voor schaduwdoeken met zijden groter dan 5 meter adviseren wij de grote bevestiging set. Deze is beschikbaar voor driehoek en vierkant. Hier geldt hetzelfde verhaal als bij de kleine set.

Complete set

Voor de schaduwdoeken bieden wij ook een totale set aan. Ook weer in groot en klein en voor vierkant en driehoek.  Dit is een set met karabijnhaken, spanhaken en oogplaten. De oogplaten zijn geschikt voor zowel hout als steen/beton. Met de meegeleverde schroeven is het schaduwdoek eenvoudig te monteren. 

Bevestiging aan hout, steen of beton

De spanhaken en karabijnhaken moeten aan oog gehaakt worden. Dit kan aan een paal, muur of iets dergelijks gemaakt worden. Voor het bevestigen aan paal (max. 9 cm dik) hebben wij een bout met oog. Of je gebruikt de oogplaat, deze is ook geschikt voor steen. Als je liever maar één gat in steen wilt boren dan hebben wij ook nog een keilhuls in ons assortiment. Wil je een flexibel bevestigingspunt op een paal? Kies dan voor onze lasso, deze is eenvoudig te verstellen van hoogte.

De waardering van www.schaduwdoeken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 43 reviews.