Over schaduwdoeken.nl
Direct uit eigen voorraad Waterdoorlatende en waterdichte schaduwdoeken Doek op maat Direct uit eigen voorraad

Hoe meet ik mijn schaduwdoek op?

Bij het opmeten van het schaduwdoek dien je rekening te houden met een spanmarge die ervoor zorgt dat het doek strak komt te hangen. Deze marge is nodig voor het bevestigingsmateriaal. Afhankelijk van de grootte van het schaduwdoek zijn er verschillende marges die worden gebruikt. De marges zijn van toepassing op het geadviseerde bevestigingsmateriaal.

Schaduwdoeken hebben altijd een curve (ronding) in het doek. Dit zit in het schaduwdoek zodat bevestiging op vier punten mogelijk is. De bevestiging van de schaduwdoeken wordt gedaan met karabijnhaken en spanhaken. Door het gebruik van deze materialen zal er (afhankelijk van de grootte) 25 tot 55 cm spanmarge vrij gehouden moeten worden. Deze spanmarge moet van de zijde afgehaald worden. Voorbeeld: een muur is 300 cm breed dan kan het schaduwdoek maximaal 275 cm worden. 

Hieronder worden de marges per grootte uitgelegd.

Schaduwdoek maat Spanmarge Benodigd materiaal
< 3 x 3 m 25 cm 2 M6 spanhaken, 2 M7 karabijnhaken
3 x 3 m – 4,5 x 4,5 m 35 cm 2 M8 spanhaken, 2 M7 karabijnhaken
4,5 x 4,5 m – 6 x 6 m 45 cm 2 M10 spanhaken, 2 M8 karabijnhaken
> 6 x 6 m 55 cm 4 M10 spanhaken

Zorg er voor dat een waterdicht schaduwdoek schuin wordt opgehangen, zodat het regenwater er af kan lopen, anders kan er een waterzak ontstaan. Laat het doek minimaal 20 cm per meter aflopen.

 

Een schaduwdoek heeft altijd gecurvde zijden omdat de hoeken schuin weggetrokken moeten worden voor het optimale spanresultaat. Wanneer de hoeken recht weggetrokken worden komt het doek nooit strak te hangen. Houd hier rekening mee bij het bevestigen van je schaduwdoek.

Het is ook mogelijk om een schaduwdoek met rechte zijden, ook wel wind/ privacy doek genoemd, te maken. Dit doek heeft rechte zijden waar zeilogen in gemaakt worden om het doek mee op te hangen. Dit schaduwdoek kan met spanelastieken touw of tie-wraps bevestigd worden. Deze doeken kunnen enkel van waterdoorlatend materiaal gemaakt worden, niet waterdicht.

Een andere mogelijkheid voor bevestiging kan ook tourniquet ogen zijn. Er worden dan ovale zeilogen in het doek geslagen waarmee de tourniquet sluiting dan op een balk gemaakt kan worden. Hiermee kan je een ruimte afsluiten en precies monteren.

Bij interesse kun je hier een offerte voor aanvragen. 

Hoe meet ik mijn harmonicadoek op?

Een harmonicadoek is een mooie oplossing voor een pergola of een dergelijk frame. Een harmonicadoek loopt op drie of vier staaldraden waar het doek overheen loopt. Door middel van een touw is het doek open en dicht te schuiven. Om ervoor te zorgen dat het harmonicadoek het juiste formaat krijgt dat past bij jouw pergola dien je allereerst de binnenmaat van de pergola op te meten, dus van balk tot balk. Van de breedtemaat moet er 4 cm afgehaald worden zodat het doek soepel kan bewegen tussen de balken. Bij doeken kleiner dan 3 meter moet er bij de lengtemaat van balk tot balk 5 cm opgeteld worden voor de maat van het doek. Bij doeken groter dan 3 meter wordt dit 10 cm. Dit zorgt ervoor dat het doek altijd mooi aansluit binnen de pergola en niet te kort zal zijn.

Wanneer je kiest voor een standaardmaat is het belangrijk dat de breedtemaat van het harmonicadoek niet breder is dan de binnenmaat van de pergola. Het liefst dus een speling van 4 cm. Harmonicadoeken die langer zijn dan de pergola zorgen voor een meer golfeffect in het doek.

De Sunfighters harmonicadoeken worden altijd inclusief bevestigingsmateriaal geleverd. 

Offerte voor schaduwdoek op maat

Is een standaardmaat niet geschikt voor jouw tuin? Vraag dan een offerte aan voor een maatwerk schaduwdoek.

Offerte aanvragen

Schaduwdoeken
De waardering van www.schaduwdoeken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 276 reviews.