Veelgestelde vragen over schaduwdoeken

Waarom zou je een schaduwdoek  nemen?

[expand title="Meer info:"]

Een schaduwdoek geeft een beschermend effect op uw terras. Dit kan tegen de zon zijn, inkijk, of regen.
Onze schaduwdoeken zijn van een zeer hoge kwaliteit. 
De vaste schaduwdoeken hebben allemaal een licht gebogen zijde naar binnen en hebben een zoom, waarin een band is meegestikt.
De banden komen in de hoeken bij elkaar en vormen de basis voor de bevestiging van een RVS ring.
Als er dus aan de hoeken getrokken gaat worden zal door de lichtgebogen vorm van de randen het doek  mooi strak komen te staan.
Elke spanning, die ontstaat door wind en het spannen wordt dus niet door het doek opgevangen, maar door de stevige band in de zoom van het doek.
Door deze manier kan het doek misschien wat duurder zijn, maar onderscheidt het zich in positieve zin van alle concollega's.

Het is ook mogelijk om maatwerk te leveren, we geven dan van te voren een prijs op.

[/expand]

Welke soort schaduwdoek is het beste voor mij?

[expand title="Meer info:"]

Je hebt 3 soorten schaduwdoeken: de vaste, de verschuifbare en de oprolbare.

Vaste schaduwdoeken.

De vaste zijn er in 3 soorten: vierhoekig, driehoekig, driehoek met een hoek van 90 graden.
Onderling zijn ze er in waterdoorlatend en min of meer doorzichtig en in een waterdichte uitvoering, waar je niet doorheen kunt kijken.
De vaste doeken hangen er uitsluitend in de zomer. Boven windkracht 7 zullen ze weggehaald moeten worden.

Waterdoorlatende doeken. 

De waterdoorlatende doeken kunnen met weinig hoogteverschil op worden gehangen.

Waterdichte doeken. 

De waterdichte dienen zeker 30 graden af te lopen, om waterzakken te voorkomen, waardoor ze naar beneden zouden kunnen komen.

Verschuifbare doeken. 

Er zijn ook verschuifbare schaduwdoeken, die over een aantal stalen draden lopen en naar behoefte in of uitgeschoven kunnen worden. Ze kunnen ook de winter door blijven hangen.

Rolgordijnen. 

Dan zijn er nog de rolgordijnen. Die worden gebruikt tegen inkijk en de laagstaande zon. Je kunt er min of meer doorheen kijken, maar details zijn moeilijk te onderscheiden.
[/expand]

Hoe hang je een schaduwdoek op?

[expand title="Meer info:"]

Een vast schaduwdoek wordt vanaf de hoeken strak gespannen naar een paal of de muur. Om hem echt strak te krijgen gebruik je een spanmoer, die ca 15 cm korter kan worden gedraaid. Je spant het doek met de hand zo strak mogelijk en daarna draai je de spanmoer aan. Als overbrugging van een ruimte kan je een (deel van) een ketting gebruiken. Als tussenschakel heb je dan een karabijnhaak nodig.

Als je het doek niet strak genoeg spant, dan zal de wind het doek op en neer laten bewegen en zal er een grote kracht komen te staan op de bevestigingspunten en het doek. Hierdoor kan er schade ontstaan als de bevestiging losbreekt van de muur of anders.
Dit is nog erger bij een waterdicht doek. Als dat niet strak genoeg staat en u hebt wel de 30 graden hoek aangehouden, dan zal er toch een waterzak ontstaan in het doek en dan komt hij absoluut naar beneden, met alle schade van dien.

Een vast schaduwdoek is niet "even" op te hangen of weg te halen. Daarom blijft dit doek gewoon de hele zomer hangen. vanaf het moment, dat er najaarsstormen komen, moet het doek worden weggehaald.

Een verschuifbaar schaduwdoek schuift over roestvrijstalen draden. Die draden moeten strak gespannen zitten tussen de bevestigingspunten. Een montagevideo staat op onze site bij het product.

Je kunt dit doek naar believen openen of sluiten. Daar het niet makkelijk is de draden in de winter weg te halen, kunt u het schaduwdoek gerust de hele winter laten zitten. Zorg er wel voor, dat er zich geen blad kan verzamelen in de flappen van het doek. Om het doek schoon te maken, kunt u in het voorjaar met een hogedrukreiniger van onder af het doek makkelijk reinigen.

[/expand]