Direct uit eigen voorraad
Waterdoorlatende en waterdichte schaduwdoeken
Doek op maat

Opmeten van je schaduwdoek

Met behulp van ons advies willen wij je graag op weg helpen om de beste keuze te maken voor een schaduwdoek. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het opmeten, kiezen en installeren van de gewenste maat schaduwdoek.

Hoe meet ik mijn schaduwdoek op?

Bij het opmeten van het schaduwdoek dien je rekening te houden met een marge die ervoor zorgt dat het doek strak komt te hangen. Deze marge is nodig voor het bevestigingsmateriaal. Bij schaduwdoeken met zijden tot 5 meter dient er 35 cm van de gemeten ruimte afgehaald te worden. Voorbeeld: De muur is 400 cm breed. Dan komen de bevestigingspunten op 400 cm van elkaar. Het doek moet dan 365 breed zijn. Bij schaduwdoeken tot 5 meter adviseren wij de kleinere bevestigingsset. Wanneer het schaduwdoek zijden heeft van 5 meter of langer dient er 40 cm van de gemeten ruimte afgehaald te worden. Dit omdat je bij dit schaduwdoek grotere bevestigingsmaterialen gebruikt waardoor er meer ruimte nodig is om het doek goed te kunnen spannen.

Een schaduwdoek heeft altijd gecurvde zijden omdat de hoeken schuin weggetrokken moeten worden voor het optimale spanresultaat. Wanneer de hoeken recht weggetrokken worden komt het doek nooit strak te hangen. Houd hier rekening mee bij het bevestigen van je schaduwdoek.

Het is ook mogelijk om een schaduwdoek met rechte zijden, ook wel wind/ privacy doek genoemd, te maken. Dit doek heeft rechte zijden waar zeilogen in gemaakt worden om het doek mee op te hangen. Bij interesse kun je hier een offerte voor aanvragen. 

Hoe meet ik mijn harmonicadoek op?

Een harmonicadoek is een mooie oplossing voor een pergola of een dergelijk frame. Een harmonicadoek loopt op drie of vier staaldraden waar het doek overheen loopt. Door middel van een touw is het doek open en dicht te schuiven. Om ervoor te zorgen dat het harmonicadoek het juiste formaat krijgt dat past bij jouw pergola dien je allereerst de binnenmaat van de pergola op te meten, dus van balk tot balk. Van de breedtemaat moet er 4 cm afgehaald worden zodat het doek soepel kan bewegen tussen de balken. Bij doeken kleiner dan 3 meter moet er bij de lengtemaat van balk tot balk 5 cm opgeteld worden voor de maat van het doek. Bij doeken groter dan 3 meter wordt dit 10 cm. Dit zorgt ervoor dat het doek altijd mooi aansluit binnen de pergola en niet te kort zal zijn.

Wanneer je kiest voor een standaardmaat is het belangrijk dat de breedtemaat van het harmonicadoek niet breder is dan de binnenmaat van de pergola. Het liefst dus een speling van 4 cm. Harmonicadoeken die langer zijn dan de pergola zorgen voor een meer golfeffect in het doek. 

De Sunfighters harmonicadoeken worden altijd inclusief bevestigingsmateriaal geleverd. 

Is een standaardmaat niet geschikt voor jouw tuin? Vraag dan een offerte aan voor een maatwerk schaduwdoek.

Meer informatie

De waardering van www.schaduwdoeken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 99 reviews.